Општина Валандово - Добредојдовте

Предадена Техничката документација за изградба на патниот правец Ѓавото-Грчиште на завршната конференција на проектот “АГРАС”

      На ден 05.09.2014 година во хотел Сириус во Струмица се одржа завршната конференција на проектот Подобрување на патната мрежа за развој на руралната прекугранична област – АГРАС, финансиран од ЕУ преку ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Р.Грција-Р.Македонија 2007-2013 година, имплементиран од Центарот за развој на Југоисточен плански регион. На оваа конференција на претставник од Општина Валандово беше предадена и  Техничката документација за патниот правец Ѓавото-Грчиште.

   Станува збор за проект кој во најголем дел се однесува на изработка на техничка документација и студија за можностите на подобрување на комплетната патна инфраструктура во Југоисточниот плански регион во Македонија и регионот Централна Македонија во Грција, но и изнаоѓање на нови патни правци со чија реализација би се направило подобро поврзување на двете страни, со што ќе се овозможи да се создадат услови за подобар живот во прекуграничната област и можности за подобар економски развој.

   Пред претставниците од општините од двата региони беа презентирани резултатите од овој проект, Студијата на можности за подобрување на патната инфраструктура во Југоисточниот плански регион, Техничката документација за локалниот пат Ѓавато, општина Богданци – Грчиште, општина Валандово и Техничката студија за завршување на патот од Едеса до границата на префектурата Лерин, дел од оската Солун – Едеса.

 

   Целиот проект изнесува околу 93.000 евра, средства обезбедени од Европската Унија, додека националниот финансиски придонес за овој проект е 16.000 евра.

 

   На  Конференцијата свое обраќање за проектот имаа: раководителот на Одделот за политика, правда и внатрешни работи, информации и комуникации во Делегацијата на Европската Унија, Роберт Лидел, заменик министерот за локална самоуправа, Љупчо Пренџов, претседателот на Советот за развој на Југоисточниот плански регион и градоначалник на општина Василево, Ване Стојанов, претстаникот од регионот Централна Македонија во Грција, Ламприни Цоли и раководителот на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, Жулиета Ѓуркова.

 

 

 

Започна „Фолк Фест“- Валандово 2014

 

Започна фестивалот на народната музика „Фолк-Фест“- Валандово.

Вчера во посета на општина Валандово беше министерката за култура на Република Македонија Елизабета Канческа Милевска , која од домаќинот беше пријатно пречекана и послужена со традиционалното „Слатко од смокви“. Министерката заедно со градоначалникот на општина Валандово Николче Чурлиновски и пратеникот Ѓорги Камчев , пред граѓаните на општина Валандово, свечено ја отворија новата фестивалска сала, која е изградена по најсовремени стандарди.

Како главни покровители на овогодинешниот фестивал се општина Валандово и Министерството за култура на Република Македонија, кои освен што обезбедија средства за реконструкција на салата, обезбедија и богат фонд на награди во износ од 51.000 евра што ќе бидат поделени на трите победнички песни (20.000 евра – 15.000 евра – 10.000 евра) и на добитниците на поединечни награди.

Во сеќавањето на граѓаните на општина Валандово постојат голем број на квалитетни изведби, што само по себе ја зголемува одговорноста кај учесниците и бара од нив квалитетен и успешен настап.

Годинава фестивалот одбележува 30 години од своето постоење, а на него ќе бидат изведени 33 композиции во две полуфинални натпреварувачки вечери. Во првата полуфинална вечер беа изведени 17 композиции  од кои 11 се пласираа во финалето,  кое ќе се одржи утревечер.

Општина Валандово е подготвена за долгоочекуваниот настан и на  гостите им посакува пријатен пречек, а на учесниците квалитетен  настап и постигнување на добар резултат.  

 

Средба на Претседателот на Република Македонија Д-р Ѓорѓе Иванов со д-р Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Република Турција

На ден 08.10.2014 година во посета на селата Дедели и Чалакли беше турскиот вицепремиер Нуман Куртулмуш. Целта на посетата беше отварањето на обновениот плоштат во селото Дедели донација од Турската агенција за соработка и координација – ТИКА  и реконструкцијата на училиштето во село Чалакли. На овој настан присуствуваше и претседателот Ѓорге Иванов како и претставници на ТИКА.


Претседателот Иванов и вицепремиерот Куртулмуш констатираа одлични билатерални односи меѓу Република Македонија и Република Турција и искажаа подготвеност за натамошно интензивирање на соработката во сите области од взаемен интерес.

Имено Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорѓе Иванов и Заменик Премиерот на Република Турција д-р Нуман Куртулмуш го отворија повеќенаменскиот објект во С.Дедели - Општина Валандово.


  Градоначалникот на Општина Валандово д-р Николче Чурлиновски и Заменик Премиерот на Република Турција д-р Нуман Куртулмуш заедно го отворија реконструираното училиште во с.Чалакли.

Средствата за реконструкција на ова училиште беа обезбедени од TIKA- турска агенција за развој, додека средства за училишниот двор беа обезбедени од Општина Валандово.

Заменик Премиерот на Република Турција на учениците од ова училиште им подари училишни ташни.

Македонскиот претседател искажа голема благодарност за поддршката од Владата на Република Турција и Турската агенција за соработка и координација – ТИКА преку реализацијата на бројни проекти во Македонија.

Фестивал на народната музика „ Фолк Фест “ - Валандово, 2014 година

 

Познат е редоследот на песните кои ќе бидат испеани на 30то јубилејно издание на фестивалот за народна музика „ Фолк Фест “ – Валандово. Фестивалот ќе го отвори еден од најпознатите валандовски пејачи Влатко Вучков со песната „ Сто ока љубов “. Триесет композиции ќе бидат испеани во две полуфинални вечери од кои дваесет ќе влезат во финалната вечер.

Фестивалот „ Фолк Фест “ се одржува од 1985 година, а на него се испеани 2013 композиции кои веќе триесет години претставуваат дел од богатото фолклорно творештво на македонскиот народ.  Дел од нив се пеат по разни свечености и длабоко се вметнати во културното опстојување на нашиве простори и пошироко во дијаспората.

Оваа година фестивалот ќе се одржи на 16, 17 и 18 Октомври во новата сала, за чија изградба од Министерството за култура и буџетот на општина Валандово беа обезбедени финансиски средства, а истата претставува прекрасно здание во која 700 посетители ќе можат да уживаат во квалитетите на македонските пејачи и пејачки, кои оваа година во живо ќе ги изведуваат своите композиции.

Страница 1 од 7

Линкови

Go to top