ВАЛАНДОВО - ГРАД НА КАЛИНКИТЕ


Насекаде околу Валандово, па и внатре во градот, може да се забележат голем број бавчи калинки, дрвореди од калинка и поединечни стебла на калинка. Оттука, позната е фразата "нема куќа во Валандово која нема калинка во својот двор". 

Калинките цветаат во мај-јуни и затоа, од многубројните дрвја калинка Валандово уште во XIV век бил наречен со ојконимот "Алавандово", кој имал значење "Цветен град" или "град на цвеќето".

Поради овие факти Валандово е широко познат како град на калинките.

?

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Е-ИНФОРМАТОР

Rolex Replica www.rolexgrade.me rolex replica watches
Baume & Mercier Replica Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Replica Watches